How to Adult, episode 1

I’ve been faced with the fact that I’m an irresponsible person, when it comes to handling finances. To be fair tho, I am irresponsible in many other ways as well, but I digress. Today I’ve put my credit card on the shelf and I’m not to touch it until I’ve paid it off. At this moment it looks like it’s gonna be early next year, but I’m not sure.

Which is why I’m doing what responsible adults do: I’m making a budget for myself.

You might ask why, and I shall tell you that yes, I have a goal for which I’m saving for. Next summer, a motorcycle ride to Trollstigen, Norway with husband, my bestie and her husband. I have to have my credit card fully loaded, so I don’t have to fumble about with three currencies. It’s going to be a week long ride there and back and it will cost a small fortune to fill tanks in Norway.

But I have time, I have at least eight months to get my finances sorted and that is why I’m making a budget and sticking to it. I want to at least seem like an adult. I’m listing my monthly income (not a lot) and then listing monthly expenses (insurance, medication (thank fuck i have cheap ass drugs), student loan etc.). Simple subtraction will leave me with euros to spend on food (hello strickt diet you will save me some serious dough and i will lose some serious chunk) and everything else. Also I’m budgeting some of my income to a savings account, for the trip and for the rainy day.

How are you handling your finances? Any tips for me?

2 Responses to “How to Adult, episode 1”

  1. Hanna says:

    Aika samalla systeemillä menen, tuolla pääsee nimittäin jo tosi pitkälle! Teen aina rahapäivän alla samanlaisen budjetin kuin tuossa kuvailit. Lisäksi kirjaan menoja Exceliin (tykkään kovasti näperrellä). Siitä olen oppinut, miten paljon rahaa mihinkin *oikeasti* menee. Mulla on myös erilliset tilit käyttörahoille ja korvamerkityille rahoille (laskut, vuokra, lomamatkaan säästetyt rahat). Ei tule niin suurta kiusausta käyttää niitä pois. Ja sitten vielä säästötili erikseen.

    Luottokortin kanssa olen itsekin vähän turhan höveli vielä, etenkin kun arki ahdistaa ja eksyy nettikauppoihin. Väliaikainen hyllyttäminen ei olisi pöllömpi ajatus.

  2. Rika says:

    Mietin tuota Exceliä, mutta tulin siihen johtopäätökseen, että en ehkä niin tarkoin tarvi erittelyä. Mutta toisaalta se kyllä kiinnostais, lähinnä se, että kuinka paljon menee ihan pelkkään ruokaan. Marketista kun tulee ostettua sitten ne vessapaperit ja deodorantit yms. Mulla on kans erikseen opintolainalle tili ja sitten sille matkakassalle.

Leave a Reply